W jaki sposób tworzy się wilgotne ciasto czekoladowe?

Ciasto czekoladowe na białym talerzu

Wielu Polaków uwielbia desery, lecz nie każdy potrafi je przyrządzać. Jednym ze słodkich dań, których przygotowania warto się nauczyć, z pewnością jest wilgotne ciasto czekoladowe. Poniższy przepis cechuje się prostotą, więc możesz go zrealizować bez większych problemów, nawet jeśli do tej pory nie miałeś do czynienia z tworzeniem jakichkolwiek wypieków. Zapoznaj się z naszym artykułem, aby sprawić radość swoim bliskim, którzy marzą o spróbowaniu czegoś słodkiego.

Dlaczego warto przygotować wilgotne ciasto czekoladowe?

Wilgotne ciasto czekoladowe jest idealnym dodatkiem do kawy i doskonale sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości. Jego wykonanie zajmuje niewiele czasu oraz wiąże się z dość niskim kosztem, więc należy to uznać za doskonałą alternatywę dla bardziej czasochłonnych przepisów. Ten deser jest niezwykle puszysty oraz słodki, w związku z czym spełni najskrytsze oczekiwania wszystkich smakoszy słodyczy.

Jakie składniki są potrzebne do zrobienia wilgotnego ciasta czekoladowego?

Przed rozpoczęciem przygotowania ciasta trzeba wybrać odpowiednią foremkę, korzystając ze specjalnego przelicznika. Robiąc zakupy, należy pamiętać o 200 gramach masła, 150 gramach gorzkiej i 100 gramach mlecznej czekolady. Obowiązkowymi produktami przy tym deserze są również: 200 ml mleka, 5 jajek, 180 gramów cukru, 260 gramów mąki pszennej, 20 gramów extra ciemnego kakao oraz łyżeczka proszku do pieczenia. Istotną rolę odgrywa tu także polewa, do której niezbędne są: 50 ml śmietanki kremówki, łyżeczka masła i 10 gramów gorzkiej lub mlecznej czekolady.

Początkowy etap przygotowania wilgotnego ciasta czekoladowego

Przyrządzanie tego smacznego deseru należy rozpocząć od roztopienia masła w rondelku na niewielkim ogniu, a gdy dojdzie do jego rozpuszczenia, dodaje się posiekaną czekoladę. Po zdjęciu z palnika lub płyty indukcyjnej trzeba zająć się intensywnym mieszaniem aż do chwili uzyskania gładkiej polewy.

Do rozpuszczonej czekolady trzeba wlać mleko i wznowić mieszanie. W przypadku braku połączenia tych składników, warto pomyśleć o łagodnym podgrzaniu na minimalnym ogniu oraz kolejnym wymieszaniu, następnie odstawiając tę mieszaninę, aby trochę przestygła.

Jajka należy zmiksować z cukrem w mikserze na wysokich obrotach, żeby po kilku minutach stworzyć jasną, puszystą masę jajeczną, dbając wcześniej o to, aby cukier był dobrze rozbity.

Po łagodnym przestudzeniu zawartości rondelka trzeba wlać ją niewielkim strumieniem do wspomnianej masy, wciąż łagodnie mieszając z użyciem trzepaczki aż produkty się ze sobą połączą.

W dalszej kolejności trzeba umieścić w naczyniu mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia oraz powtórzyć łagodne mieszanie do momentu połączenia się składników. Powstałe ciasto przelewa się do blaszki wyłożonej papierem, a następnie piecze przez ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170ºC.

Po wyjęciu ciasta i jego lekkim przestygnięciu należy zabrać się za tworzenie polewy czekoladowej. W niewielkim rondelku podgrzewa się śmietankę, umieszczając w nim również masło. Gdy produkty zrobią się ciepłe, trzeba wrzucić tam drobno posiekaną czekoladę i natychmiast zdjąć ją z palnika lub płyty indukcyjnej. Na końcu musi nastąpić mieszanie aż powstanie polewa czekoladowa.

Przed udekorowaniem ciasta polewą trzeba upewnić się, czy doszło już do jego przestygnięcia. Następnie nalewa się na górę tę płynną i smaczną dekorację, kończąc w ten sposób to kulinarne dzieło. Alternatywnym rozwiązaniem może być posypka czekoladowa lub starta, a dla przełamania słodyczy warto pomyśleć o położeniu na wierzch malin, borówek bądź truskawek, które stworzą idealną kompozycję z tym deserem.

Wilgotne ciasto czekoladowe – coś dla koneserów słodyczy

Każdy, kto nie potrafi sobie wyobrazić jakiegokolwiek przyjęcia bez deserów, musi zapoznać się z przepisem na przepyszne wilgotne ciasto czekoladowe. Jego wykonanie jest na tyle prostym zadaniem, że poradzą sobie z nim nawet osoby pozbawione talentu kulinarnego. Przy odrobinie chęci i poświęceniu niewielkiej ilości czasu może stworzyć znakomity poczęstunek do kawy, który zachwyci wszystkich smakoszy słodkości.