Jak przygotować prostą zupę krem z dyni?

Osoba jedząca zupę z dyni

Jesienią na wielu polskich stołach króluje aromatyczna i sycąca zupa krem z dyni, której przygotowanie jest dość łatwym zadaniem. To danie działa rozgrzewająco w trakcie chłodnych wieczorów, dlatego warto pomyśleć o przyrządzeniu go dla siebie oraz najbliższych. Poniżej przedstawiamy przepis, który umożliwi szybkie stworzenie tego dania. Zapraszamy więc do zapoznania się z nim oraz poddania swojej kulinarnej pasji.

Jaką dynię najlepiej wybrać?

Najlepszym rozwiązaniem będzie ugotowanie prostej zupy krem z dyni, używając do tego gatunku hokkaido – cechuje się ona okrągłym kształtem, ciemnopomarańczową barwą i złotawym miąższem. Jest to niewielkie warzywo pochodzące z Japonii, którą można również ugotować na parze lub wykorzystać jako dodatek do ciasta.

Od czego należy zacząć przygotowanie prostej zupy z dyni?

Poza hokkaido, można także użyć uniwersalnej i całkiem smacznej dyni piżmowej lub zwyczajnej, choć ta ostatnia jest nieco gorszym rozwiązaniem ze względu na zbyt mało wyrazisty smak. Dobrze, aby w zupie znalazły się bataty będące ciekawą alternatywą dla zwykłych ziemniaków.

Najkorzystniejszą opcją będzie obranie dyni i batatów dopiero, gdy już się upieką. Jako świetny dodatek do tego dania posłuży świeży imbir – doda on zdecydowanie więcej smaku. Potrawa nabierze wyjątkowego charakteru, jeśli umieści się w niej odrobinę kolendry, a warto także pomyśleć o wykorzystaniu mleczka kokosowego lub śmietanki kremówki.

Lista składników potrzebnych do przygotowania szybkiej zupy dyniowej

Przed przyrządzeniem prostej zupy krem dla 6-8 trzeba zakupić niecałe 2 kg dyni (ok. 1,3 kg po obraniu i oczyszczeniu z pestek). Przyda się do niej również 400 gramów ziemniaków bądź batatów oraz 4-5 cm korzenia świeżego imbiru. Kolejne istotne składniki to: dwa duże ząbki czosnku, jeden litr bulionu czy płaska łyżeczka curry. Jeszcze bardziej wyrazisty smak można uzyskać dzięki dodaniu niewielkiej ilości papryki słodkiej i ostrej, a także 200 ml mleczka kokosowego bądź śmietanki kremówki oraz garści świeżej kolendry.

Zupa krem z dyni

Jakie czynności trzeba wykonać, gotując prostą zupę z dyni?

Obranie dyni i pokrojenie jej w kostkę jest dość trudnym zadaniem, lecz świetnie sprawdzą się tutaj duże kawałki ze skórką (należy pamiętać o umyciu warzywa). W dalszej kolejności trzeba ułożyć ją na blaszce.

Bataty lub ziemniaki trzeba z kolei pokroić w większą kostkę i również ułożyć na blaszce (tutaj również obejdzie się bez obierania ze skórki przed pieczeniem). Warzywa należy skropić oliwą oraz włożyć na 20 minut do pieca rozgrzanego do 180ºC.

Do garnka wlewa się litr gorącego bulionu, umieszczając w nim także upieczone warzywa, czosnek, imbir, curry, a także paprykę słodką i ostrą. Dla lepszego smaku oraz aromatu można również dodać kilka gałązek świeżej kolendry. Następnie trzeba gotować wszystko na średnim ogniu przez 10-15 minut.

Po zdjęciu z palnika należy wlać do garnka mleczko kokosowe lub śmietankę. Kolejnym krokiem do przygotowania szybkiej zupy dyniowej jest blendowanie na gładki, aksamitny krem z użyciem ręcznego blendera. Ostateczna konsystencja zależy od rodzaju warzywa i jego gramatury już po obraniu oraz usunięciu pestek. W przypadku powstania zbyt gęstego dania, najlepiej dodać do niego więcej śmietanki i wrzątku w celu rozcieńczenia go.

Dla smaku można doprawić prostą zupę krem z dyni szczyptą soli, pieprzu i curry. Na tym etapie danie jest już gotowe do spożycia, a można je jeść z takimi dodatkami, jak podprażony słonecznik, pestki dyni, grzanki czy świeże zioła.

Prosta zupa z dyni – jak ją przyrządzić?

Powyższy przepis jest dość prosty, więc z przygotowaniem dania powinny sobie poradzić osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Potrawa sprawdzi się przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym, a poza właściwościami rozgrzewającymi, zapewni wyjątkowe doznania smakowe. Przy przyrządzaniu jej można zachować pewną dowolność, dostosowując danie do własnych preferencji. Odpowiednio ugotowana zupa zadowoli nawet najbardziej wymagających Gości.