Pomysły na wytrawne pancakes

Kucharz smażący pankejki

Choć amerykańskie pancakes kojarzą się raczej z deserami, to równie dobrze można przygotować je w wersjach wytrawnych. Takie rozwiązanie może nieco szokować smakoszy tego dania, które do tej pory kojarzyło się im z syropem klonowym, czekoladą czy owocami. Pomysły na słone pankejki znajdziesz w tym artykule, dlatego zachęcamy do lektury w celu przygotowania niezwykłego posiłku na śniadanie lub spotkanie w gronie rodziny bądź znajomych.

Podstawy przy przyrządzaniu wytrawnych pancakes

Ciasto do pancakes na słono bazuje przede wszystkim na mące, mleku i jajkach, które należy ze sobą precyzyjnie wymieszać w celu stworzenia jednolitej masy. W dalszej kolejności dodaje się odrobinę soli, aby podkreślić smak i niewielką ilość rozpuszczonego masła – w ten sposób powstanie gładka konsystencja. Przy dobieraniu dodatków do pancake’a na słono wystarczy poruszyć swoją wyobraźnię, gdyż tak naprawdę istnieje tu spora dowolność. Na puszystych placuszkach sprawdzą się z pewnością świeże warzywa w postaci papryki czy pomidorów, a także aromatyczne sery i wszelkie przyprawy. Świetnym pomysłem będzie umieszczenie w nich ziół – np. szczypiorku bądź pietruszki, które uczynią potrawę zdecydowanie bardziej wyrazistą.

Warto pomyśleć także o przyrządzeniu pankejków ze znajdującym się na wierzchu jajkiem sadzonym. Niesamowite wrażenie kulinarne zapewni w tym przypadku łagodne żółtko, które będzie rozpływać się po amerykańskim naleśniku. Nawet prawdziwi koneserzy tej potrawy będą zachwyceni takim sposobem jej przygotowania.

Istotną rolę podczas przygotowania pancakes wytrawnych odgrywa technika smażenia. Należy przede wszystkim skupić się na właściwym rozgrzaniu patelni pokrytej cienką warstwą tłuszczu – najkorzystniejszym rozwiązaniem będzie użycie klarowanego masła lub oliwy z oliwek. Placki należy smażyć z obu stron przez kilka minut, aby stały się złociste i chrupiące na brzegach.

Ser obowiązkowym dodatkiem do pancakes na słono

Wiele dań różnych kuchni słynie z dużej ilości sera, który znajduje się także w przepisach na wytrawne pancakes. Dodając go do ciasta naleśnikowego, można wzbogacić jego smak, w związku z czym potrawa nabierze zupełnie innego charakteru i stanie się niezwykle delikatna.

Najczęstszym wyborem do pancake’a na słono jest cheddar – zupełnie wystarczające będzie w tym przypadku dodanie startego sera do podstawowego przepisu i dokładne wymieszanie go z pozostałymi produktami. Takie połączenie pozwoli poczuć się jak w wykwintnej amerykańskiej restauracji.

Grecki akcent do amerykańskich naleśników można wprowadzić przy pomocy sera feta, którego słony posmak tworzy idealny kontrast neutralnym ciastem, a cała kompozycja jest niezwykle harmonijna. Istnieje możliwość pokruszenia tego składnika bezpośrednio do masy  lub zastosowania go jako nadzienia pomiędzy poszczególnymi warstwami pankejków.

Jeśli chodzi o dodatki do pancakes w wytrawnych wersjach, to świetnie sprawdzi się również mozzarella – cudownie topiąca się w środku ciepłych naleśników. Stworzy ona doskonałe połączenie ze świeżymi warzywami – np. szpinakiem czy suszonymi pomidorami – w ten sposób powstanie lekka i aromatyczna potrawa na doskonałe rozpoczęcie dnia.

Smak sera w pancakes na słono podkreślą właściwie dobrane przyprawy, takie jak oregano, bazylia, czosnek czy pieprz cayenne. Warto także eksperymentować z rodzajami serów i innymi składnikami – tak można skomponować własny przepis na te placuszki.

Naleśniki z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Wytrawne pancakes ze szpinakiem – jak przyrządzić?

Szpinak ma mnóstwo właściwości leczniczych, w związku z czym uważa się go za jedno z najzdrowszych warzyw. Świetnym pomysłem będzie dodanie go do ciasta naleśnikowego, zapewniając sobie i bliskim wyjątkową ucztę. Przygotowanie takich pankejków należy zacząć w podobny sposób jak przy przepisach na słodko, czyli wsypując do miski mąkę pszenną i jajka oraz wlewając mleko, a następnie mieszając wszystkie produkty za pomocą trzepaczki lub miksera w celu uzyskania jednorodnej masy pozbawionej wszelkich grudek.

W kolejnym kroku trzeba zająć się szpinakiem, myjąc i precyzyjnie susząc liście, aby następnie posiekać je na niewielkie kawałki. Następnie należy dodać do ciasta ok. jednej szklanki warzywa oraz łagodnie wszystko wymieszać – w ten sposób pankejki uzyskają piękną, zieloną barwę i staną się naprawdę pyszne.

Smak potrawy może być jeszcze bardziej wyrazisty po użyciu gałki muszkatołowej czy pikantnego pieprzu cayenne. Doskonałą kompozycję ze szpinakowym ciastem stworzy wspomniany już ser feta lub parmezan.

Następną czynnością, jaką należy wykonać po przygotowaniu masy, jest rozgrzanie patelni pokrytej cienką warstwą tłuszczu w postaci w postaci klarowanego masła bądź oliwy z oliwek. Do wylewania porcji ciasta najlepiej użyć chochli lub dużej łyżki stołowej, dbając o to, aby średnica każdego pancake’a na słono wynosiła ok. 10 cm – pomoże to w równomiernym smażeniu wszystkich części przez dwie minuty z każdej strony, aż do uzyskania chrupiących brzegów przy równoczesnym uzyskaniu miękkiego wnętrza. Gwarancję idealnego kształtu zapewni specjalna patelnia do tych naleśników – odznaczająca się nieprzywierającą powłoką.

Naleśniki można skonsumować same lub urozmaicić je za pomocą różnych dodatków – np. plasterków awokado czy pomidorków koktajlowych, w związku z czym kolorystyka stanie się jeszcze ciekawsza.

Świetny przepis dla miłośników ryb

Osoby, które uwielbiają ryby, z pewnością zachwycą się pankejkami z wędzonym łososiem. Takie danie cechuje się przede wszystkim niezwykle oryginalnym smakiem i elegancją, dlatego warto pomyśleć o użyciu tego składnika do przygotowania amerykańskich naleśników.

Sposób przygotowania ciasta jest w tym przypadku identyczny jak przy wcześniejszych przepisach. Samą rybę należy z kolei pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na wytrawnych pancakes przed samym zaserwowaniem. Do uzyskania jeszcze bardziej wyjątkowego smaku przydadzą się takie dodatki, jak kwaśna śmietana czy kapary – w ten sposób dojdzie do przełamania łagodnej tłustości łososia oraz odświeżenia całej kompozycji. Świetnym rozwiązaniem będzie także posypanie dania świeżym koperkiem, dodając trochę więcej aromatu, a jako dekoracja talerza świetnie sprawdzą się plasterki cytryny, które mogą też służyć do lekkiego skropienia rybki.

Potrawa będzie lżejsza, jeżeli dodasz do niej świeże warzywa – np. ogórka lub rzodkiewkę pokrojoną w cienkie plastry – będą one przyjemnie chrupać. Powyższa inspiracja powinna trafić w gusta wielu osób – przede wszystkim zagorzałych smakoszy ryb, ale nie tylko.

Jakie przyprawy najlepiej sprawdzą się do pancakes na słono?

Przyprawy odgrywają w kuchni znaczącą rolę – na ich wyborze należy skupić się także podczas przyrządzania wytrawnych pancakes. W zupełności wystarczą tutaj sól i pieprz, jednak głębszy smak można uzyskać, używając, oregano, bazylii czy tymianku – pomogą one poczuć śródziemnomorski klimat bez wyjazdu do Grecji. Będą one doskonale współgrać ze wspomnianymi już serami oraz świeżymi warzywami.

Jeśli jesteś fanem pikantnych smaków, musisz wykorzystać w przepisie czosnek granulowany lub pieprz cayenne – danie stanie się jeszcze bardziej wyraziste, a przyprawy nie będą w nim dominujące. Pancakes na słono dobrze także doprawić imbirem czy kurkumą, których ostrość będzie doskonałym uzupełnieniem pozostałych produktów, a ponadto, potrawa stanie się nieco egzotyczna.

Przed podaniem placuszków warto posypać je jeszcze zapewniającymi odrobinę orzeźwienia świeżymi ziołami – np. szczypiorkiem, pietruszką lub kolendrą. 

Należy pamiętać, że przy używaniu przypraw konieczne jest zachowanie umiaru, gdyż przesadzenie z ich ilością może zepsuć całą potrawę. Istotne są tu przede wszystkim proporcje i zadbanie o to, aby uniknąć przytłoczenia całej kompozycji.

Pancakes na słono – jak zapewnić sobie i najbliższym prawdziwą ucztę dla podniebienia?

Powyższe pomysły z pewnością pozwolą stworzyć pyszne danie odbiegające od klasyki, czyli słodkich pankejków. Największe znaczenie ma tu stworzenie idealnego ciasta z użyciem mąki, mleka i jajek. Jeśli chodzi o wytrawny farsz, to można sobie pozwolić na swoiste kulinarne eksperymenty, korzystając z naszych inspiracji lub dodając do placuszków jeszcze inne składniki – w zależności od swoich osobistych preferencji. Przy dołożeniu wszelkich starań wszyscy powinni być zachwyceni tym niesamowitym daniem.